menu Algemene info || Pers

Perstekst

Download perstekst

18 februari: academies laten zien wat ze zijn


Op 18 februari tonen beeld-, muziek-, woord- en dansacademies zich van hun beste en creatiefste kant. Ze gooien de deuren open en tonen aan een breed publiek wat leeft in hun lokalen, ateliers en studio's. In de provincies Antwerpen, Vlaams-Brabant en Oost-Vlaanderen pakken ze uit met een groots evenement waarbij verschillende academies samenwerken.

Sinds 2000 organiseren de directeursverenigingen Codibel (directeurs academies Beeldende Kunsten) en Verdi (directeurs academies muziek, woord en dans) een 'dag van de academies', vroeger de 'dag van het dko'. Een feestelijke dag die de kwaliteit van het deeltijds kunstonderwijs bewijst en alle talenten viert. Editie 2017 wordt bijzonder. In drie provincies slaan academies de handen in elkaar om samen een groots evenement te organiseren. Op andere plaatsen organiseren academies lokaal een voorstelling, tentoonstelling, concert, workshop of ander artistiek project. Alle activiteiten op www.dagvandeacademies.be.

In Antwerpen werken academies uit de provincie samen en zetten een collectieve kunsthappening op poten. Die dag vindt plaats in één van de meest unieke en creatieve kunsthuizen, deSingel. Tussen 11 en 18 uur kun je verschillende kunstroutes volgen die door het hele gebouw lopen.

Niels Verheest, artistiek beleidscoördinator muziek, woord en dans, Antwerpen: 'Door samen te werken aan deze happening is er echt een kruisbestuiving ontstaan tussen de leraren van verschillende academies. Inspirerend! Zo'n 20 300 leerlingen en 700 leerkrachten werkten hard om een prachtprogramma te maken met expo's, concerten, dans, theater, workshops en veel meer …'

In de Vooruit in Gent kun je tussen 13.30 en 18 uur naar een wervelende, sprankelende show komen met als titel 'Verborgen parels'. 35 Oost-Vlaamse academies tonen welke verborgen parels er in het kunstonderwijs schuilen aan de hand van film, muziek en live performances. Lokaal volgen de academies deze show via life-streaming, aangevuld met eigen activiteiten.

Bart Jonkers, directeur van de Academie MW Lede – Erpe-Mere - Wichelen: 'Via dit concept tonen alle Oost-Vlaamse academies het grote publiek waarmee ze bezig zijn en meer bepaald hun 'verborgen parels'. Zo zullen de minder bekende kanten van het deeltijds kunstonderwijs aan bod komen. Dit vanuit de Vooruit in Gent, maar ook via een vliegende reporter die ter plekke gaat in een aantal academies. Deze dag is ook voor ons een unieke samenwerking tussen academies beeldende kunst en podiumkunsten.'

De Vlaams-Brabantse academies voor muziek, woord en dans geven op verschillende locaties (Dilbeek, Halle, Tienen, Lennik-Zaventem en Londerzeel) het podium aan de vijf rollen van de leerling in de academie: samenspeler, onderzoeker, vakman, kunstenaar en performer. Via een Youtube-kanaal verzamelen ze digitale performances. De muziekwedstrijd 'Vakman' is op de voet te volgen via https://art.tienen.be/vakman.

Sara Van Hoezen, directeur academie muziek, woord en dans, Londerzeel: 'Deze vijf rollen worden verdeeld over vijf verschillende academies. Vijf rollen, vijf academies en vijf ideeën. Zo zijn de academies in onze provincie betrokken en verbonden met elkaar. Voor de preselecties van 'Vakman' zagen we een nooit eerder geziene samenwerking. De dag van de academies in Vlaams-Brabant is nu al geslaagd!' 

Inspiratie: Ik kunst
Heel wat academies haalden inspiratie uit de tekst 'Ik kunst'. In de academie krijg je alle kansen om je eigen artistieke en unieke persoonlijkheid te ontwikkelen. Je kunt er je vakmanschap vergroten en je krijgt plezier en energie door samen een opvoering voor te bereiden of een tentoonstelling te maken. Je leert er om te innoveren, te experimenteren, te durven … Allemaal competenties die je een leven lang nodig hebt. Kunst je mee?

Jong en oud 'kunsten' in de academie
Vlaanderen en Brussel tellen 169 academies, waarvan 89 voor muziek, woord en dans, 65 voor beeldende kunst en 14 kunstacademies. Het aantal leerlingen gaat al jaren in stijgende lijn.  In schooljaar 15-16 waren er niet minder dan 177 798 (bron: Vlaams onderwijs in cijfers). Tussen 6 en 18 jaar gaat 1 op 6 naar de academie. Ook het aantal volwassenen stijgt. Het is duidelijk: je creatief en artistiek ontplooien, is iets dat een breed publiek aantrekt. En bovendien: je wordt er niet alleen slimmer maar ook gelukkiger van!

www.dagvandeacademies.be - https://www.facebook.com/dagvandeacademies

Meer weten? Een evenement bezoeken?


Neem contact op met:
Dag van de academies, Gio De Weerd, directeur academie Beeld in Lier en voorzitter werkgroep, 0474 90 08 36
Antwerpen, IK KUNST, Niels Verheest, artistiek beleidscoördinator muziek, woord en dans in Antwerpen, 0477 28 42 66
Vlaams-Brabant, IK KUNST, Sara Van Hoezen, directeur academie muziek, woord, dans in Londerzeel, 0470 24 02 31
Oost-Vlaanderen, Verborgen Parels,Bart Jonkers, directeur academie Lede – Erpe-Mere - Wichelen, 0475 67 19 11


Affiches

AntwerpenAntwerpenAntwerpen


Foto's

fotofotofoto

Project: deSingel in kleur Academie: Mortsel & Edegem

De kinderen van de lagere graad van de academie van Beeldende Kunsten van Edegem verkenden deSingel op een eigenwijze manier. Geïnspireerd door het werk van Willi Dorner bekeken zij de architectuur en zochten zij naar mooie composities in de ruimte. Onder leiding van Joke Verlinden, dansdocente, experimenteerden ze met dynamiek en expressie in beweging. Sabine De Schutter en Beatrix Huybrechs, studenten fotografie aan de academie in Mortsel, maakten onze foto's. (Dit project zal getoond worden op zaterdag 18/02/17 in deSingel van 11u tot 18u)

ANDER BEELDMATERIAAL MUZIEK | WOORD | DANS | BEELD